MatrixHungary

A tudás szabaddá tesz!

Kezdőlap » Blog » NATO Csúcs: Ha Zelenszkij ott lesz, Orbán ne menjen el! Thürmer: Egy Közép-Európai Semleges Övezetet Kell létrehozni!

NATO Csúcs: Ha Zelenszkij ott lesz, Orbán ne menjen el! Thürmer: Egy Közép-Európai Semleges Övezetet Kell létrehozni!

Thürmer: Egy Közép-Európai Semleges Övezetet Kell létrehozni!

Riporter:
“A NATO főtitkára ellátogatott Ukrajnába és kijelentette, hogy Zelenszkij elnök, részt fog venni a NATO csúcstalálkozón Vilniusban. Hangsúlyozta, hogy a szövetség valamennyi tagja beleegyezett, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. Hogy is van ez?”

Thürmer Gyula:
“Ukrajna nem tagja a NATO-nak, Ukrajna, pontosabban a mostani ukrán vezetés, szeretne a NATO tagja lenni. A NATO tagok egy része szeretné, hogyha Ukrajnát fölvennék a NATO-ba. De, ahhoz, hogy bármelyik országot, beleértve Ukrajnát felvegyék ebbe a szövetségbe, ahhoz minden országnak hozzá kell járulnia.

Hát ezt láttuk most a Finn csatlakozás, meg a tervezett Svéd csatlakozás esetén is. A NATO főtitkárának az égadta világon semmi joga nincs azt mondani, hogy mi egyet értettünk vele. Részben mert ilyen egyeztetés nem volt, részben pedig közismert, hogy Magyarország ezzel nem ért egyet.

Mi azzal sem értünk egyet, hogy Zelenszkijt meghívják a NATO csúcsértekezletére. Hát, ilyen alapon engem is meg lehetne hívni, én se vagyok a NATO tagja, Zelenszkij sem a NATO tagja. Hogy segítik, az egy másik kérdés.

Én azt gondolom, hogy a magyar kormánynak most már azért bizonyos dolgokat határozottan meg kellene lépni.

Minimum Orbán Viktornak nem kell elmenni Vilniusba, abban az esetben ha Zelenszkij is ott van. Azért már jelezzük, hogy nem lehet mindent szabályt átlépni!

Hát már ez is nagy dolog volt és nagyon felháborító dolog volt, hogy a külügyminiszteri szinten előadott kérésünket semmibe vették, és a NATO Ukrajna tanács mégiscsak ülésezik. Hát ne menjen el Orbán Viktor.

Kettő: Azt gondolom, hogy Magyarországnak végig kell gondolni, hogy mit lehet tenni. Hát például követni az egykori francia példát, kilépni a katonai szervezetből, felfüggeszteni a tagságunkat.

És a harmadik legfontosabb dolog: Én azt gondolom, hogy Magyarország kormányának meg kell az embereket kérdezni, hogy akarnak e a NATO-ban lenni? Most már van tapasztalatunk, tudjuk, hogy ez háborúba visz, tudjuk, hogy átvernek bennünket, hogy már semmilyen szabály, semmilyen törvény sem szent.

Akkor kérdezzük meg a népet, hogy ki akarunk-e lépni? Én azt gondolom, hogy nem igaz, amit itt egyik-másik miniszter mond, hogy a magyar nép a NATO mögött áll. A magyar nép nem áll a NATO mögött.”

Riporter:
“Magyarország számára van más lehetőség mint a NATO tagság?”

Thürmer:
“Természetesen van. Mi nem voltunk mindig NATO tagok, volt Magyarországnak néhány esztendeje, amikor nem voltunk már a Varsói Szerződés tagjai és még nem léptünk be a NATO-ba. Volt egy időszak, amikor semlegesek voltunk. Hát Magyarország számára egy reálisan járható út a semlegesség. És ez megfelel a nemzetközi érdekeknek is, hiszen nem az az érdeke a világnak, hogy itt egymás mellett két hadakozó fél legyen, hogy Ukrajnát és mindenkit belevegyünk a NATO-ba és közvetlenül az oroszokkal konfliktusba kerüljünk. – Legyen itt egy semleges övezet!

És ennek a semleges övezetnek Magyarország is a tagja lehet.

Szerbia még nem NATO tag, s reméljük hogy nem is az lesz. Hát lehetne egy olyan Közép-Európai Semleges Övezetet létrehozni, ami egészen biztosan a világ békéjét is segítené.

De ehhez az embereket meg kell kérdezni! Én azt gondolom, hogy az Orbán kormány béke-politikáról beszél, de egyre-másra felemás, egymásnak ellentmondó lépéseket tesz.

Lehet, hogy azért tesz ilyen lépéseket, mert nincs elég bátorsága. A magyar népnek most az a dolga, hogy bátorságot adjon a kormányának és mondja meg neki, hogy nem vagyunk a háború mellett, mi azt akarjuk, hogy béke legyen, hogy ne legyünk a NATO tagjai, hogy semlegesek legyünk, és erre a magyar népnek a támogatását vegye igénybe a kormány!

Mi ezt várjuk és azt gondolom, hogy ez egy reális lehetőség. Az, hogy a NATO-n kívül, másokkal együttműködve, egy új világ teremtésében vegyünk részt, nagyjából úgy, ahogy most már Oroszország, Kína, Irán, India és egy sor más ország a világban mondja.”

Video: 1046.hu

Leirat: Fort András – MatrixHungary / Szabad Riport

About Author

Felhasználási feltételek
KÉRJÜK FOGADD EL A FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEINKET és irányelveinket!
A honlapunkra való belépéssel elfogadod a felhasználási feltételeinket és irányelveinket, valamint igazolod, hogy elmúltál 18 éves. Ellenkező esetben kérjük hagyd el az oldalt!
Overlay Image
Felhasználási feltételek
KÉRJÜK FOGADD EL A FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEINKET és irányelveinket!
A honlapunkra való belépéssel elfogadod a felhasználási feltételeinket és irányelveinket, valamint igazolod, hogy elmúltál 18 éves. Ellenkező esetben kérjük hagyd el az oldalt!