MatrixHungary

A tudás szabaddá tesz!

Kezdőlap » Blog » Ukrajna, azaz Európa utolsó fasiszta diktatúrája 8/7 rész

Ukrajna, azaz Európa utolsó fasiszta diktatúrája 8/7 rész

KÖRNYEZETVÉDELEM

Mindig azt szoktam mondani: A RUSSZOFÓBIA ÖL, BUTÍT ÉS NYOMORBA DÖNT.

Az oroszok iránti eszeveszett gyűlöletében Ukrajnát már az sem érdekli, ha az oroszoknak, a Donbassznak kárt okozni akarván, önmagának is károkat okoz. Esetenként még súlyosabbakat is annál a kárnál, mint amit ellenfelének okozott. De az ukránok azzal sem törődnek, hogy miattuk távolabbi földek, Európa környezeti biztonsága is veszélybe kerül. 

Annak megtorlásaként, hogy a Krím népének elsöprő többsége az Oroszországhoz való visszatérésre szavazott, 2014-ben Ukrajna, egy gát felépítésével, lezárta a száraz éghajlatú félsziget vízellátását 85 százalékban biztosító Észak-Krími Főcsatornát. 

Ez, persze, a vízellátás gondjai mellett, súlyos ökológiai problémákat okozott a Krímben. A nem kellő mennyiségű víz miatt pár éve a Krím északi részén lévő egyik foszfát-feldolgozó üzemben zavarok keletkeztek a technológiai folyamatban. Minek okán mérges gázok szabadultak el a környezetbe. (Ezt a szomszédos ukrajnai Herszon régió lakói is megszenvedték.)

De az Észak-Krími Főcsatorna lezárásának

következményeit megszenvedte a szomszédos Herszon régió is. A gát miatt felduzzadt vízzel elárasztott területeken a talaj előbb elmocsarasodott, majd szikessé, mezőgazdasági művelésre alkalmatlanná vált. A sóssá vált talajokról elfolyó belvíz miatt az Azovi-tenger vizének sótartalma is megnőtt.

Oroszország évről évre az ENSZ Közgyűlés elé terjesztette a Krím elleni vízblokád ügyét. Az amerikai szavazógépezet azonban mindannyiszor leszavazta az orosz határozati javaslatot. (Ugyanolyan arányban viszont évről évre megszavazták a krími tatárok elleni állítólagos jogsértések miatt Oroszországot elítélő határozatokat.)

A kahovkai vízerőmű tárolója elleni terrorakció a kijevi rezsim újabb szörnyű (háborús) bűntette a környezet ellen. Előzőleg módszeresen lőtték a tározó gátját – többek között az amerikai HIMARS rakétákkal, drónokkal. A túlpartról az orosz tüzérség ugyan sorra kilőtte a gátat támadó ukrán tüzérségi eszközöket  – ám a belövések miatt meggyengült (orosz források szerint diverzánsok által felrobbantott) gát nem bírta a víz terhelését, és átszakadt. A lezúduló víz percek alatt házak ezreit döntötte romba, emberek sokasága vesztette életét, vagy tűnt el. Mindkét, az oroszok, illetve az ukránok ellenőrizte parton.

https://dzen.ru/video/watch/64b36c7ceb521d6752ad9070?share_to=link

A közeli Novaja Kahovka város polgármestere elmondta: az erőmű elleni ukrán tüzérségi támadások már tavaly nyáron elkezdődtek. Volt olyan nap, hogy több mint 70 HIMARS rakétát lőttek ki a vízierőműre.

https://images.app.goo.gl/kJW5pDF8naNpTFYZ8

A tározó vízkészletének 70 százaléka elfolyt. Újra megszűnt az Észak-Krími Főcsatorna vízutánpótlása. De gondok lehetnek a zaporozsjei atomerőmű vízutánpótlásával is.

Az ukrán harcmodor aljasságai közé tartozik provokációk szervezése is. Amelyekkel azután Oroszországot vádolják meg. Ilyen provokációs céllal lőtték, többször is a Donyeck általuk mindmáig megszállva tartott elővárosában, Avgyejevkában található kokszoló üzemet árammal ellátó távvezetéket. Szakértők szerint a termelési folyamat hirtelen megszakadása ellenőrizhetetlen, a környezetet veszélyeztető kémiai folyamatokat indíthat el.

A főváros közelében található a mintegy 800 ezer – egymillió embert ivóvízzel ellátó donyecki víztisztító üzem, ami ivóvízzel látja el a környék ukránok által megszállt településeinek lakosságát is. A víz tisztításához szükséges klórgázt ott tartályokban tárolják.

2014 nyarán az előrenyomuló ukrán csapatok Donyeck alá értek. Veszélyesen megközelítették a víztisztító üzemet is. A Minszk-2 megállapodás értelmében az ukránok maximum 1200 méterre közelíthették meg az víztisztítót. Az ukránok azonban egyre közelebb lopóztak. Végül már 100 méterre sem voltak az üzemtől, amelynek munkájában, állandó belövéseikkel, rendre fennakadásokat okoztak. Egyszer aztán meg is rohanták, el is foglalták azt.

Az EBESZ megfigyelő missziója mindig is az ukránok kezére dolgozott. Ez alkalommal azonban kiparancsolták őket onnan. Felmérték ugyanis, hogy a donyecki vezetés nem törődhet bele egy ilyen létfontosságú létesítmény elvesztésébe. A várható harcok során megsérülhetnek a klórgázt tároló tartályok, ami MESSZE FÖLDÖN IS KIHATÓ TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁT OKOZHAT. Az ukránokat azonban ez sem érdekelte. Ám a nyugati parancsnak, kénytelen-kelletlen eleget kellett tenniük.

A gyáva, aljas ukrán harcmodor elengedhetetlen kelléke a zsarolás, ezen belül is a nukleáris zsarolás. Azzal már évekkel ezelőtt – a Donbassz néphadseregeinek diadalmas előrenyomulása idején (2014 nyárutója) – is fenyegetőztek: ha Zaporozsje megye területére lépnek, Kijev felrobbantja az atomerőművet. 

Az ukránok nem egyszer terveztek veszélyes provokációkat az erőművel, hogy azután az oroszokat vádolhassák meg az erőmű ellen tervezett támadással, ezáltal pedig Európa nukleáris biztonságának veszélyeztetésével. Az orosz/donbaszi titkosszolgálat azonban idejében tudomást szerzett ezekről a tervekről, és azokat a nyilvánosság elé tárva, meghiúsította azokat. (Mivel az “orosz propaganda” Európában szigorúan tilos, így ezekről az ukrán ármánykodásokról sem értesülhettünk.)

Ukrajna több alkalommal is fenyegetőzött, hogy felmondja az 1994-es Budapesti Memorandumban vállalt kötelezettségét, és mégiscsak szert tesz nukleáris fegyverre. (Ezt az ukrán fenyegetőzést hivatottak megtámogatni a Budapesti Memorandumban foglaltak meghamisítására tett folyamatos kísérletek nemzetközi és hazai liberálfasiszta körök részéről.)

Addig is, azonban, jobb híján, kénytelenek beérni “piszkos bomba” előállítására szőtt tervekkel. Ezt a csernobili erőműből származó anyagokkal, eszközökkel tervezték megvalósítási. A világ óriási szerencséje, hogy az orosz csapatok idejekorán elfoglalták az erőművet.

Utóbb, “természetesen”, megint csak a Nyugat sietett Európa utolsó fasiszta diktatúrájának a segítségére. Az USA ugyan még mórikálja magát a kérdésben, Nagy-Britannia azonban nyíltan felvállalta szegényített uránt tartalmazó lőszerek, az azokat célba juttató eszközök szállítását. EZZEL IS NÖVELVE A NUKLEÁRIS VILÁGHÁBORÚ KITÖRÉSÉNEK KOCKÁZATÁT.

Ez lenne hát az a fajta ukrajnai környezetvédelem, aminek támogatását, a “Krími Platform” utasításának értelmében A MAGYAR KÜLPOLITIKA PRIORITÁSAI KÖZÉ KELLENE EMELNÜNK.

About Author

Felhasználási feltételek
KÉRJÜK FOGADD EL A FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEINKET és irányelveinket!
A honlapunkra való belépéssel elfogadod a felhasználási feltételeinket és irányelveinket, valamint igazolod, hogy elmúltál 18 éves. Ellenkező esetben kérjük hagyd el az oldalt!
Overlay Image
Felhasználási feltételek
KÉRJÜK FOGADD EL A FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEINKET és irányelveinket!
A honlapunkra való belépéssel elfogadod a felhasználási feltételeinket és irányelveinket, valamint igazolod, hogy elmúltál 18 éves. Ellenkező esetben kérjük hagyd el az oldalt!